Plakmatten

Een plakmat, ook wel een kleefmat, sticky mat, tacky mat of cleanroommat genoemd, is een mat met een klevend oppervlak die geplaatst kan worden voor een in- of uitgang van een bepaalde ruimte. Het doel van de plakmat is om verontreiniging in een ruimte te voorkomen. Dit beperkt zich niet tot alleen de onderkant van schoenen als men een ruimte betreed, maar bijvoorbeeld ook rijdende karren die over de plakmat heen gereden worden alvorens deze de ruimte ingaan.

Er bestaan twee soorten plakmatten, namelijk de tijdelijke plakmat en de permanente plakmat. M-Filter biedt de tijdelijke plakmat aan, omdat een permanente plakmat aan onderhoud onderhevig is. Deze matten, veelal gemaakt van een polymeer op basis van polyester, dienen namelijk frequent gewassen te worden met een dweil en wat schoonmaakmiddel. Dit arbeidsintensieve werk is met een tijdelijke plakmat niet nodig, omdat deze bestaat uit meerdere lagen. Is een laag vuil, dan kan de laag afgepeld en weggegooid worden. Er ontstaat hierdoor een nieuwe laag plakmat. Dit tot wel 30 lagen.

Benamingen: Kleefmat, Plakmat, Sticky Mat, Tacky Mat

Toepassingen zijn bijvoorbeeld:

  • Cleanrooms in bijvoorbeeld een ziekenhuis, laboratorium of overige plaatsen waar halfgeleiders en geneesmiddelen gefabriceerd worden
  • Spuiterijen
  • Fotostudio’s
  • Bouwplaatsen
  • Overige ruimten waar producten of processen beschermd dienen te worden tegen stoffen

M-Filter biedt 1 soort (tijdelijke) plakmat aan in de afmeting 66×114 cm. Deze plakmat heeft 30 lagen en is verpakt per 8 stuks.